2010. január 15., péntek

Egy címoldal története

Igen, megjelent. Az első. A kezembe tartom, nézem, forgatom, vizsgálgatom, hol vannak benne hibák… akad egy-egy apró változtatás, de csak nüansznyi. Közel áll a tökéleteshez. Pokolian közel. Keresd az újságárusoknál! Na de ne ugorjunk így előre.

A dolog rövid története, hogy az újsághoz bekopogtatott egy marketinges cég, – a város kérésére – hogy piszkálják kicsit a mostanra megszokott címoldalt. Erős kritikával illették a belsőt is, de erről hadd ne beszéljek, az nem az én reszortom. Azt javasolták, hogy magazinosítsunk kicsit, példaként a HVG-t felemlegetve. Mi lenne, ha egy nagy kép lenne a címoldalon, a sok kicsi helyett. Modernebb megjelenést kértek.

09-12-18

A régi címoldal

Mivel a Minion képregényekkel és fotókkal, apró cikkekkel apránként majdnem-szerkesztőségi taggá avanzsáltam, szóltak, hogy csinálhatnék egy pár tervet. Persze, mondtam, miért ne, ha más nem, hát foglalkozom kicsit ezzel is. Az első tervek nem is lettek annyira rosszak, ráadásul Bereznay Péter, képzőművész, akinek komoly tipográfiai tapasztalatai vannak, segített is egy keveset.

10-01-15_vazlat_01 Címoldal kifutóval

A ezután címoldal tervezés gyötrelmes időszaka következett. Menjen e kifutóra a kép vagy ne, legyen címer vagy ne? Belenyúlhatok a címerbe? Átalakíthatom, hogy grafikusabb legyen? Sok sok változat készült. A nehézség leginkább abban mutatkozott meg, hogy a szerkesztőségnek legalább 8 tagja volt, akinek beleszólása lehetett a címoldalba, ezért az is nehéz volt, hogy egyáltalán kitaláljam, mit akarnak. Jogosan, úgy érezték, hogy ezt az új címoldal dolgot rájuk erőltették.Apró lépésekben haladtunk. Nagyon aprókban. Ha rá is bólintottak egy ötletre, másnapra kiderült, hogy mégse jó. Az első kiadás dátuma is változott. Nevemberről Decemberre, aztán Januárra tolódott.

10-01-15_vazlat_02Címoldal kifutó nélkül, nem átlátszó fejléccel

Végül elérkeztünk egy állapothoz, ami a legtöbbeknek tetszett. Visszafogott lett, mégse unalmas.

10-01-15_vazlat_03Ami a legtöbbeknek tetszett

Nyilván távolról se voltunk készen. Ki kellett találni, milyen feliratok legyenek a címoldalon. Ha változtattak, újra kellett tervezni az összes szövegdobozt.
Időközben azonban el kellett kezdeni dolgozni az első számon, ami nyomtatásba kerül, A képen, ami az első címoldalon lesz. A célom az volt, hogy egy olyan munkát adjak ki a kezeim közül, amibe nem lehet belekötni. Máskülönben ezen csámcsog majd fél Szentendre, hogy láttad milyen szar az új címoldal? Na azt már nem. Persze folyamatosan jöttek az változtatások, nüansznyi különbségek. Végül elkészült a véglegesnek mondható vázlata.

10-01-15_vazlat_04 Címoldal vázlat

Ezen már sok olyan elem volt, ami véglegesnek mondható. Ilyen a Szentendre feliraton megjelenő havacska, ami szezonálisan, vagy ünnepekre vonatkozólag változik majd. Ezzel elérkeztünk az utolsó előtti fázishoz. A szövegezés MOSTMÁRTÉNYLEG véglegesítéséhez, és a kép befejezéséhez.

10-01-15_vazlat_05A végleges kép

Tegnap délután, egy eszeveszettül rohangálós nap után pedig kézbe vehettem az első számot. Közel tökéletes lett. Azok se tudtak belekötni, akik végig ellenezték a címoldalt. 10-01-15_regi_almok_uj_remenyek_blogPersze mindez nem csak az én érdemem. A tervezésben végig segített a szerkesztőség, Németh Erika és Széles Nóra, instrukcióikkal, észrevételeikkel. A képet Pierre fényképezőjével készítettem, Regős Mesterrel. A tűzijátékok sose kerültek volna helyükre Dana észrevételei nélkül, és nem lenne egész a kép Édesanyám észrevételei támogatása nélkül. Itt köszönném meg Melindának, aki végig követte az eseményeket, és kitartásra buzdított, végig mellettem volt, és vigyázott rám. Köszönöm nektek!

Nincsenek megjegyzések: